Blog
Biberon çürüğünden korunmak için ne yapmak gerekir?
Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir. Bunlar nelerdir?
Biberon çürüğünün önemi nedir?
Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişlerin de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir.
Biberon emmediği halde bebeğimin dişleri çürüdü neden olabilir?
Biberonun yanı sıra emziklerin ağlayan bebekleri susturmak amacıyla bal, pekmez, reçel gibi tatlandırıcılara batırılarak verilmesi de biberon çürüklerinin başka bir nedenidir. Bunun yanı sıra, dişler çıktıkran sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen karbohidratlı-şekerli gıdalar da diş çürüklerine neden olur. Çocuğu bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir.
Referans: http://www.tdb.org.tr/userfiles/files/PDF_CocuklardaAgizDisSagligi/1_BebeklerdeDisCurugu.pdf
Parmak emmek çocuklarda doğal bir reflekstir. Baş parmağın veya diğer parmakların, emziklerin ya da diğer nesnelerin emilmesi bebekleri güvende hissettirebilir ve onların kendi etraflarındaki dünyayı tanımalarına yardımcı olabilir.
Parmak Emmek Çocuğumun Dişlerini Nasıl Etkileyebilir?
Kalıcı dişler çıktığında emme ağzın doğru gelişimi ve dişlerin hizalanmasında sorunlar yaratabilir. Ayrıca ağzın damak kısmında da değişikliklere neden olabilir.
Emzikler dişleri baş parmak ve diğer parmakların emilmesiyle esasen aynı şekilde etkileyebilir ancak bu alışkanlığın önüne geçmek genellikle daha kolaydır.
Emmenin şiddeti diş sorunlarının ortaya çıkıp çıkmayacağını belirleyen bir faktördür. Eğer çocuklar baş parmaklarını ağızlarında pasif bir şekilde tutuyorlarsa sorun yaşama olasılıkları baş parmaklarını yoğun biçimde emen çocuklara göre daha azdır. Parmaklarını agresif biçimde emen bazı bebeklerde süt dişleriyle ilgili problemler gelişebilmektedir.
Çocuklar Ne Zaman Parmak Emmeyi Bırakır?
Genellikle çocuklar parmak emmeyi 2-4 yaş arasında veya kalıcı ön dişler çıkmaya hazır olduğunda bırakırlar. Eğer çocuğunuzun süt dişlerinde değişiklikler fark ederseniz veya çocuğunuzun parmak emmesiyle ilgili kaygılarınız varsa dişhekiminize danışınız.
Çocuğumun Parmak Emmeyi Bırakmasına Nasıl Yardımcı Olabilirim?
Referans: https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/t/thumbsucking